2023 nr 109 (maart)
Doelbewust oefenen.
Wekelijks modelschilderen. ‘De benen’, olieverf op papier, 60 x 50 cm.
Het model heeft er tevoren over nagedacht en neemt kordaat een pose aan. Ik zie haar soms tussen de standen door een notitieboekje raadplegen. Huiswerk gemaakt dus, dat roert me. Ook zij neemt haar werk serieus. We hebben afgesproken dat niemand zeurt over poses en details, want als je met meerdere schilders om een model gegroepeerd staat, is het zelden op elke plek subliem. Dus bij de ene pose heb je mazzel met mooie verkortingen en goede belichting, een andere keer is het minder en dan doe je het er maar mee. Neem je de benen.
Vijf standen in 2 ½ uur met tussendoor een korte pauze. Uitputtend. Inspirerend. Superfijn. Het snelle schilderen helpt mij los te komen van het denken. Er is geen tijd voor een doordacht plan van aanpak. Ik begin en zie hoever ik kom. Dat leidt natuurlijk niet altijd tot succes. Integendeel. Soms blijft er van een middag schilderen slechts één olieverfschets over die de moeite waard lijkt, soms helemaal niente. Nou èn?
Ik ben ervan overtuigd dat, als je iets (wat ook maar) goed in de vingers wilt krijgen, je vlieguren moet maken. En blijven maken. En ik hoop dat zich dat uiteindelijk uitbetaalt in prettige moeiteloosheid. Ingesleten vertrouwde handelingen geven ruimte aan focus op moeilijkere spannende onderdelen. Waardoor die uiteindelijk ook te behappen worden.
Overigens is de zgn. 10.000-uur regel al lang weer betwist. De stelling dat je een ‘professional’ bent na 10.000 uur oefenen, is te simpel. Intelligentie, talent, de leeftijd waarop je begint en het vermogen je korte termijn geheugen te gebruiken, zijn medebepalend voor hoe ‘goed’ je wordt.
Wat je moet doen om substantieel beter in iets te worden, volgens de Zweedse professor Anders Ericsson, is doelbewust oefenen. Streng en vooral: buiten je comfortzone. Dat betekent concreet: een duidelijk doel formuleren, directe positieve en opbouwende feedback van een coach krijgen (en gelijk je handeling daarop aanpassen), getest worden op de feedback (begrijp je werkelijk waarom iets anders beter werkt?) en pas beloond worden wanneer het gelukt is.
Alsjeblieft!
Succes, mensen.
En vergeet het plezier niet.
Groet,
Willy
PS.1.
Zou deze aanpak ook werken bij modelschilderen?
Er is veel informatie te vinden over hoe je je kunt verbeteren, in het algemeen. Kijk bijvoorbeeld dit YouTube filmpje: klik hier
PS.2
Het Kunsthuis KEK in Epe en het Cultuurplein Noord Veluwe gaan een nauwere samenwerking aan. Dit wordt feestelijk gevierd met de expositie ‘Samen & Verbinden’. Hiernaast in de agenda en hieronder vind je meer informatie.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!